17 stycznia 2012

Pancakes z żurawiną

Z reguły rzadko przyrządzam typowe amerykańskie naleśniki z jakimś dodatkiem. Standardowa wersja zwykle wystarczała, w połączeniu z dżemem albo nutellą. Dzisiaj jednak dorwałam opakowanie suszonej żurawiny i postanowiłam spróbować.

Pancakes - podstawa:
2 szkl. mąki
2 jajka
1,5 szkl. mleka
75 g miękkiego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
szczypta soli

Do tego:
100-150 g suszonej żurawiny

Na początku zabieram się za żurawinę. Moczę ją w letniej wodzie przez 10 minut, odsączam i rozkrajam na pół co większe owoce. Dzięki temu naleśniki łatwiej będą się smażyć.

Roztrzepuję jajka i łączę z przesianą mąką. Dodaję masło i znów mieszam, aż połączy się całkowicie z resztą. Potem dodaję resztę składników, na koniec zostawiając owoce żurawiny. Ilość używanej żurawiny jest raczej umowna, wszystko zależy od gustu i nastroju.

Smażę na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Chociaż, na wszelki wypadek, mam w pogotowiu sprej z olejem słonecznikowym. Z dwóch "naleśnikowych" patelni w moim posiadaniu używam tej o średnicy 14 cm, która nadaje się do pancakes wprost idealnie.

PS. 
Podałam je z cukrem pudrem i sosem czekoladowym. Zniknęły w trzy minuty. :)

2 komentarze:

  1. wyglądają idealnie, też chcę takie śniadanko:))

    OdpowiedzUsuń
  2. W czekoladową kratkę. Uroczo i słodko.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...