Oliwy i oleje aromatyzowane nauczyłam się robić od Nigelli i wykorzystuję regularnie przy gotowaniu. Z jej książki ("Nigella ekspresowo") wzięłam standardowy przepis na oliwę czosnkową i chili oraz olej do woka. Oliwa z pomidorami powstała, bo miałam ostatnie kawałeczki pomidorów przywiezionych z Włoch. Oliwy z ziołami robię głównie na wiosnę i w lecie, kiedy mój zielnik rozrasta się w najlepsze.
Wiem, że Nigella używała oliwy z oliwek, ale to zmieniłam, bo nie lubię smażyć na czystej oliwie. Dlatego wypróbowałam Oliwiera i muszę stwierdzić, że sprawdza się świetnie.
Podstawa:
0,5 l Oliwiera
lub
0,75 l oleju słonecznikowego
(tylko do oleju z woka)
Oliwa czosnkowa
5 ząbków czosnku, przekrojonych na pół
Oliwa z suszonymi pomidorami
ok. 5 kawałków suszonych pomidorów
Oliwa chili
3 pokrojone w plasterki papryczki chili
Oliwa z tymiankiem
2 gałązki tymianku zwykłego
1 gałązka tymianku cytrynowego
1 gałązka tymianku cytrynowego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
Oliwa rozmarynowa
3 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
Olej do woka
4 ząbki czosnku
60 ml oleju sezamowego
1/2 pokrojonej papryczki chili
ok. 5 cm kawałek imbiru obrany i pokrojony w plasterki
Zwykle nie robię wszystkich na raz, aktualnie używam czosnkowej, pomidorowej i resztek tymiankowej. Jako, że oliwa czosnkowa schodzi w mojej kuchni najszybciej, robię cały litr na zapas, wrzucając ząbki czosnku (podwójną porcję) prosto do zakupionej butelki i odstawiam. Każda mikstura spędza dwa dni w zacienionym miejscu, gdzie nabiera aromatu. Po tym czasie przelewam je do osobnych szklanych butelek, odcedzając przy okazji dodatki.
Praktyczne zastosowanie któregoś?
Makaron tagiatelle z wędzonym łososiem i bazylią, usmażonymi na oliwie pomidorowej.
też lubię robić sobie takie mikstury w domu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepisu oleju do woka - świetny! :)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo :)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie czy w oliwie czosnkowej po tych 2 dniach konieczne jest wyjęcie czosnku czy może on tam zostać?
OdpowiedzUsuńCzasami zdarza mi się zostawić czosnek w butelce trochę dłużej, uważam, że nie powinno przekraczać się granicy czterodniowej.
OdpowiedzUsuńDzieki za odp. Dobrze ze doczytalam o tym bo pewnie by ten moj czosnek został na stałe w butelce:)))
UsuńProszę bardzo i smacznego. :)
UsuńJa też robię takie smakowe oliwy, tyle, że ja robię je na oleju rzepakowym bo po pierwsze nie ma swojego smaku, więc ładnie przejmuje wszystko od dodatków, a po drugie jest najzdrowsza z olejów :)
OdpowiedzUsuń