Gulasz:
800 g mięsa wieprzowego na gulasz
1,5 czerwonej papryki
2 duże cebule
2 marchewki
3 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka ostrej papryki w proszku
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżki zmielonego kminku
sól morska i pieprz
2 łyżki smalcu
Pokrojone w mniejsze kostki mięso oprószam dwoma łyżkami mieszanki papryk i kminku. Odkładam na kilka minut, by się "przegryzło" i w tym czasie zajmuję się warzywami. Cebulę kroję na półplasterki, z papryki wycinam gniazdo nasienne i kroję ją w dużą kostkę. Marchewkę obieram i kroję w plastry.
W dużym garnku obsmażam mięso aż do zrumienienia. Zmniejszam ogień i dorzucam cebulę, a także resztę papryk w proszku. Podlewam odrobiną wody, często mieszając.
Papryka w proszku nie może się przypalić, inaczej zgorzknieje.
Na osobnej patelni zesmażam marchewkę i paprykę na smalcu. Po kilku minutach dorzucam je do garnka, razem z liśćmi laurowymi. Przykrywam i na małym ogniu duszę przez godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą.
Na koniec:
Idealne do wielkiego placka ziemniaczanego, co pewnie wszyscy wiedzą, do ryżu białego lub brązowego. Dzisiaj jednak postanowiłam przetestować jak pasuje do placków z cukinii.
Wypadło świetnie. :)
bardzo dobry gulasz i prosty
OdpowiedzUsuńwygląda super, dziś będę robić moim chorym domownikom na rozgrzanie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :P
OdpowiedzUsuńGulasz węgierski z mięsem wieorzowym????
OdpowiedzUsuńNa ile porcji jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńDobry ale Ostry
OdpowiedzUsuńA wy jakich gadżetów najczęściej używacie? Przydała by się wam spirala do warzyw?
OdpowiedzUsuńhttps://100club.pl/artykuly/10-pomocnych-gadzetow-kuchennych,3826.html