17 lipca 2012

Gulasz węgierski


Gulasz:
800 g mięsa wieprzowego na gulasz
1,5 czerwonej papryki
2 duże cebule
2 marchewki
3 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka ostrej papryki w proszku
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżki zmielonego kminku
sól morska i pieprz
2 łyżki smalcu

Pokrojone w mniejsze kostki mięso oprószam dwoma łyżkami mieszanki papryk i kminku. Odkładam na kilka minut, by się "przegryzło" i w tym czasie zajmuję się warzywami. Cebulę kroję na półplasterki, z papryki wycinam gniazdo nasienne i kroję ją w dużą kostkę. Marchewkę obieram i kroję w plastry.

W dużym garnku obsmażam mięso aż do zrumienienia. Zmniejszam ogień i dorzucam cebulę, a także resztę papryk w proszku. Podlewam odrobiną wody, często mieszając. 

Papryka w proszku nie może się przypalić, inaczej zgorzknieje.

Na osobnej patelni zesmażam marchewkę i paprykę na smalcu. Po kilku minutach dorzucam je do garnka, razem z liśćmi laurowymi. Przykrywam i na małym ogniu duszę przez godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą.

Na koniec:
Idealne do wielkiego placka ziemniaczanego, co pewnie wszyscy wiedzą, do ryżu białego lub brązowego. Dzisiaj jednak postanowiłam przetestować jak pasuje do placków z cukinii.

Wypadło świetnie. :)

  

 

7 komentarzy:

  1. Anonimowy4/10/12 12:40

    bardzo dobry gulasz i prosty

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super, dziś będę robić moim chorym domownikom na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy9/3/13 10:33

    Gulasz węgierski z mięsem wieorzowym????

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy18/3/13 19:53

    Na ile porcji jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy19/8/13 22:03

    Dobry ale Ostry

    OdpowiedzUsuń
  6. A wy jakich gadżetów najczęściej używacie? Przydała by się wam spirala do warzyw?
    https://100club.pl/artykuly/10-pomocnych-gadzetow-kuchennych,3826.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...