Wszystkiego Najlepszego z okazji Światowego Dnia Czekolady! :)
Z tej okazji lava cakes. A jak lava cakes, to tylko Nigella.
Masa:
50 g miękkiego masła
50 g mąki pszennej
300 g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna)
150 g domowego cukru waniliowego
1 łyżka śmietany
4 jajka
szczypta soli
Do tego:
Olej w spreju do natłuszczenia 6 kokilek
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam, żeby przestygła. W osobnej misce ucieram masło z cukrem na puszystą pianę, a potem stopniowo dodaję po jednym jajku i śmietanę.
Wsypuję mąkę do miski, cały czas mieszając. Na końcu dodaję czekoladę i ubijam, aż składniki połączą się w puszystą, gładką masę. Rozdzielam ją do natłuszczonych kokilek, które układam na blasze do pieczenia.
Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 12 minut.
Na koniec:
Dzisiaj skonsumowałam swoje z domowym dżemem wiśniowym (nie ma to, jak połączenie wiśni i czekolady), ale proponuję też bitą śmietanę.
Wygląda pysznie.dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńO tak to jest absolutnie apetyczne ! na pierwszym zdjęciu wygląda tak smakowicie że laptopa bym pożarła :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować kiedyś