13 listopada 2015

Sernik z cytrusową nutą


Spód:
ok. 25 herbatników pełnoziarnistych
4 łyżki miękkiego masła

Masa serowa:
60 g mąki
220 ml śmietany 12%
500 g twarogu sernikowego
200 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
150 ml mleka
4 jajka
1 łyżka świeżej skórki pomarańczowej
1 łyżka świeżej skórki cytrynowej

Potrzebne:
okrągła forma do pieczenia (23 cm)
papier do pieczenia

W robocie kuchennym drobno rozkruszam herbatniki i łączę z masłem. Przygotowuję z tego spód w wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ugniatam dłonią.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

W jednej misce łączę mąkę ze śmietaną. W drugiej ser i cukier (razem z waniliowym). Dolewam mleko i stopniowo po jednym jajku. Dodaję świeżo starte skórki z cytrusów, mieszankę mąki i śmietany. Całość mieszam tylko do połączenia składników. Przelewam o formy lub i stukam nią o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Wstawiam ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu wyłączam piekarnik i pozostawiam sernik w środku (nie otwierając drzwiczek) aż ostygnie - wtedy wierzch nie pęknie i będzie nieźle się prezentował. Dlatego warto zabrać się za sernik dzień przed planowanym podaniem i zostawić go przez noc.

Wierzch ciasta można udekorować owocami lub konfiturą. Dobrze smakuje z maliną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...