26 lipca 2014

Babka z Nutellą


Nie miałam ostatnio szczęścia do tego ciasta. Obiecywałam chyba dwukrotnie napchać nią znajomych na imprezie, ale za każdym razem masa uciekała mi z formy i przypalała się na dnie piekarnika. Dlatego wywaliłam go z bloga na czas jakiś i czekałam aż okoliczności losu będą sprzyjające i ciasto nie wypłynie. Miałam dać sobie spokój, ale zajrzałam jeszcze raz w przepis i doznałam olśnienia. Jednak można użyć za dużo Nutelli. I to był mój koronny błąd - brak umiaru, bo ładowałam czasami cały słoik. Więc powściągnijcie swe czekoladowe żądze i pamiętajcie o proporcjach w tym przypadku. :)

Przepiękny klosz w zestawie z dechą (Kolekcja Drewniania) na zdjęciu otrzymałam dzięki uprzejmości (i wyrozumiałości) firmy Glasmark z Krosna.

Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g Nutelli (ze słoika 350 g)
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
3 duże jajka
1 szklanka maślanki
100 g bakalii (lub samych orzechów)
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne

Polewa:
pozostała część Nutelli ze słoika
2 łyżki maślanki
łyżka masła

W jednej misce łączę składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cayenne.

Wszystkie składniki mokre muszą być w temperaturze pokojowej: zarówno jajka, jak i masło oraz mleko. Nutella także, ale wiadomo, że jej nie trzyma się w lodówce. ;)

W mikserze ucieram jajka i cukier na puszystą masę, a potem dorzucam po jednym jajku i miksuję na niskich obrotach. Podczas miksowania wlewam maślankę. Na samym końcu dodaję bakalie - jeżeli trafią się w mieszance większe orzechy (brazylijskie!), rozdrabniam je.

Do pieczenia używam silikonowej formy - ostatnio tylko takie są u mnie w zastosowaniu. Wygodne, nieprzywierające i łatwe w czyszczeniu. chwała zatem silikonowi! :)

Wstawiam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 40-50 minut. Dla pewności sprawdzam jeszcze patyczkiem środek babki. Po wyciągnięciu odstawiam aż do ostygnięcia.

W niewielkim rondlu, na jeszcze mniejszym ogniu, mieszam pozostałą Nutellę, maślankę i łyżkę masła. Zestawiam z ognia, czekam aż polewa odrobinę stężeje, a potem delikatnie oblewam nią babkę.

 

23 komentarze:

  1. Piękna Ci wyszła, bardzo dostojna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, chyba czas zabrać się za wypieki : ) zapraszam do mnie : http://foodfastination.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2800 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników, którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu.

    Serdecznie zapraszamy! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie, chyba się skuszę i wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie! ...i do tego ta polewa - super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pyszności :) na pewno zrobię :)
    http://hopdogara.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie używałam jako polewy nutellii, ale babka się super prezentuje i pewnie tak szybko nie zasycha jak standardowa polewa.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bardzo apetycznie...polewa z maślanką? pierwsze słyszę...jest bardziej gęsta?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, czekoladę pod każdą postacią :) :) Wygląda bardzo smakowicie, z pewnością niedługo zrobię, Pozdrawiam :)

    Zapraszam również na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Babka prezentuje się przepysznie i na pewno taka jest, ale chwilowo jestem na diecie, więc nawet nie myślę o takich wypiekach;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda absolutnie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ bomba kaloryczna! Ale jaka musi być przepyszna... :)

    www.sparowani.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja zrobię chyba Ją w niedziele :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy5/8/15 11:28

    Świetny pomysł:
    Zapraszam do mnie na kulinarne wariacje
    http://cudmecyje.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki prosty pomysł, ale musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przekonałaś mnie do tego przepisu ładnymi zdjęciami

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy22/3/16 08:26

    O co w ty chodzi dodajesz jajka do jajek , a co z masłem i nuttelą. Coś tu jest nie tak!(W mikserze ucieram jajka i cukier na puszystą masę, a potem dorzucam po jednym jajku i miksuję na niskich obrotach. Podczas miksowania wlewam maślankę. Na samym końcu dodaję bakalie - jeżeli trafią się w mieszance większe orzechy (brazylijskie!), rozdrabniam je.)

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy22/3/16 08:28

    Wszystkie składniki mokre muszą być w temperaturze pokojowej: zarówno jajka, jak i masło oraz (mleko). Nutella także, ale wiadomo, że jej nie trzyma się w lodówce. ;) Nie mleko tylko maślankę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy16/4/16 15:02

    Przepis powinien zostać poprawiony, jest błąd! I jak tu upiec.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...